Get Adobe Flash player

Київський Гідропарк, ч3

 

На підступах до Ланцюгового та Русанівського мостів радянські сапери залишили мінні поля. Колишній слобідчанин Святослав Боженко із Сан-Франциско, тоді дванадцятирічний школяр микільсько-слобідської школи № 31, згадує: “Жили ми при битій дорозі, тож з приходом німецької окупації поставили у вітальні нашого будинку німецьких саперів. Щодня біля стіни нашого дому складали вони жахливі штабелі розряджених мін з толом. Витягали їх вони з одного незнищеного прольоту Русанівського мосту…


На заплавних луках люди випасали коней. Совєти замінували ці луки, і багато коней потім підірвалось на мінах. Там ми з сусідами знайшли підірвану шкапу, з якої хтось уже зняв шкіру. Мама засолила м’ясо, що живило нас кілька місяців”.


Поруч із зруйнованим Ланцюговим мостом, нижче за течією від його п’яти жовто-цегляних биків, німецькі сапери за 24 години навели 500-метрову понтонну переправу на ґумових човнах. Потім ще кілька дерев’яних мостів, якими сунули війська й численні валки, заповнюючи величезний простір, куди потрапили в оточення 665 тисяч захисників Києва. Згодом німецька військово-будівельна організація Тодта, широко використовуючи працю військовополонених і місцевого населення, демонтувала всі металеві конструкції знищених мостів і вивезла їх як металобрухт на переплавку.


Святослав Боженко пише: “Восени 1941 року Броварським шосе гнали тисячі військовополонених. Нам, хлопчикам, мами давали картоплю й нарізані шматки гарбуза. Ми сиділи на парканах і кидали це полоненим. Німецькі конвоїри зганяли нас, і розліталися ми, як горобці, але незабаром знову були на парканах. Діти не завжди розуміють страх”. Гнали останніх оборонців Києва у табори смерті…


А коли за два роки Червона армія підійшла до Дніпра, окупанти 26 вересня 1943 року підпалили Передмостову слобідку і Труханів острів, щоб не залишити жодного шматка деревини — універсального підручного плавзасобу для форсування ріки. Уже в листопаді, по визволенні Києва, вздовж биків Ланцюгового мосту, вище за течією, радянські сапери навели понтонний міст.

Продовження >>>