Get Adobe Flash player

Київський Гідропарк, ч4

 

По війні житлова забудова на Трухановому острові та Передмостовій слобідці вже не поновлювалася — ці місця призначалися тільки для відпочинку киян.

Улітку 1946 року на острівній безлюдній Передмостовій слобідці розташувався військовий табір київських допризовників. Тут набували перших солдатських навичок юнаки, яким виповнилося 18 років, — ті, хто не встиг воювати, але втратив два роки звичайного навчання через окупацію.

На першу зміну потрапили учні київських технікумів (індустріального, річкового) та деяких спецшкіл. Був там і старший брат автора цих рядків, майбутній художник Георгій Малаков — серед учнів-старшокласників Київської художньої школи ім. Т. Шевченка. Допризовників розмістили в землянках, які, ймовірно, залишилися від часів окупації, коли німці розбирали метал з Ланцюгового мосту. Хлопці займалися стройовою підготовкою, стрільбою з гвинтівки, жбурляли навчальні гранати в “танк” — накрите іржавою бляхою покручене вогнем ліжко, взяте на згарищах колишньої слобідки. У здичавілих заростях знаходили каски, кинуті тут 1941 року, на узбіччі Броварського шосе лежала понівечена пожежна автомашина — одна з тих, які евакуйовували, а потім повертали, бо далі Броварів вони не доїхали. До речі, ці пожежні машини використовували в окупованому місті, їх урятували київські пожежники від повторного вивезення — вже на Захід.

Продовження >>>