Get Adobe Flash player

Київський Гідропарк, ч5

До середини 60-х років Передмостова слобідка і сусідня Довбичка як місця літнього відпочинку, а також Микільська слобідка сполучалися з Києвом річковими трамваями. На острові понад два десятиріччя залишалась майже незайманою природа, і в густих некошених травах можна було сполохати куріпок.


1965 року через Дніпро новими мостами — Метро (684,5 м) та Русанівським (349 м) — пішли на Лівий берег поїзди метрополітену, з’явилася станція “Гідропарк”, приймав відпочивальників впорядкований парк. Наступного року через Венеціанську протоку перекинули місток (144 м), який розширив межі Гідропарку, дав змогу збільшити площу його піщаних пляжів.


Коли чуєте по радіо прогноз погоди і що “рівень води в Дніпрі біля Києва становить стільки-то метрів вище умовного нуля”, знайте, що цю інформацію надає гідроспостережний пост, розташований у Гідропарку. А умовний нуль дорівнює позначці 91,5 м над рівнем моря.


Про трагічне минуле Передмостової слобідки нагадує щемливий та артистично-символічний пам’ятний знак (скульптор М. Білик, архітектор А. Чемерис), встановлений 1991 року на галявині біля центральної алеї парку.